Belépés


Kis isztriai gasztrokalauz

Kis isztriai gasztrokalauz

Horvátország partvidékein, így az Isztrián is jellemzően az olasz hatás dominál. Ez legjobban a tengeri ételeken (hal, kagyló, rák, scampi) érezhető, különösen a különböző típusú tésztákkal való kombinációban. A régió konyhaművészetének igazi sajátossága azonban a főzés során felhasznált kiváló minőségű alapanyagok, mint például: az isztriai sonka, a szarvasgomba, tenger gyümölcsei és a híres olívaolaj, amelyet a világ egyik legjobbjaként tartanak számon.

 

Mit is érdemes megkóstolni?

 

  • Maneštra: Horvát bableves

 

A horvát konyha tradícionális étele. Ennek a tartalmas levesnek a legfontosabb összetevői a burgonya és a bab. A manetšra neve és típusa a legfontosabb összetevőtől függ, ezek leginkább a zsenge kukorica, csicseriborsó, árpa, savanyú káposzta, répa és édeskömény.

 

 

  • Riba sa žara: Grillezett Halak

 

A halászhálóból egyenesen a grillre. Horvátország ezért is olyan csodálatos.  A tenger gyümölcseivel itt nem lehet melléfogni. Friss, helyi, ízletes.

 

 

  • Crni rižot: Fekete rizottó

 

Egy egyszerű étel, mely ellenállhatatlan íz világgal rendelkezik. A part menti sekély, sziklás mélység biztosítja a gazdag tintahalfogást, amely különleges helyet képvisel a hagyományos isztriai konyhában. A fekete tintahal rizottót minden tenger gyümölcse rajongónak meg kell kóstolnia ha Horvátországban jár.

 

  • Fuži, pasutice, gnocchi: Házi tészták

 

Az olasz hatás legjobb példája a házi készítésű tészta. A legismertebbek a fuži, pasutice és tagliatelle, valamint a burgonyából készült hagyományos gombóc, amit gnocchi néven ismerünk. Az ilyen tészta különösen finom, ha különböző házi készítésű mártással párosul, legelterjedtebbek közé tartozik a paradicsomos, hagymás, zöldfűszeres és húsos - žgvacet. (A žgvacet, az isztriai pörkölt - sűrű mártásban főtt hús - leggyakoribb a csirke žgvacet, valamint a vadhúsos žgvacet.)

A fuži: kis csövekké tekert apró vékony tésztadarabkák. A pennéhez hasonló.

 

 

  • Fritaja: a horvát omlett

 

A fritaja tojásból, és tetszés szerinti további hozzávalók - melyek íze meghatározza az ételt- együttes sütésével készül. A hozzávaló megválasztása a szezonális kínálattól függ.

 



Vélemények
Név *
E-mail *
Üzenet *


Elküldöm a véleményem!


Blog menü


Érdekes beszámolókra vagy kíváncsi Horvátországról? Megismernéd részleteiben a térséget vagy csak néhány szuper tippre van szükséged, hogy melyek a legnagyszerűbb látnivalók, amelyeket kár lenne kihagynod? Ajánljuk figyelmedbe blog oldalunkat, hiszen megannyi érdekes tartalom vár Téged! Válassz kiemelt bejegyzéseink közül vagy böngéssz a lejebb található kategóriák között.


A Horvát-tengerpart.hu Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Horvát-tengerpart.hu Csapata