Horvátország partvidékein, így az Isztrián is jellemzően az olasz hatás dominál. Ez legjobban a tengeri ételeken (hal, kagyló, rák, scampi) érezhető, különösen a különböző típusú tésztákkal való kombinációban. A régió konyhaművészetének igazi sajátossága azonban a főzés során felhasznált kiváló minőségű alapanyagok, mint például: az isztriai sonka, a szarvasgomba, tenger gyümölcsei és a híres olívaolaj, amelyet a világ egyik legjobbjaként tartanak számon.
Mit is érdemes megkóstolni?
A horvát konyha tradícionális étele. Ennek a tartalmas levesnek a legfontosabb összetevői a burgonya és a bab. A manetšra neve és típusa a legfontosabb összetevőtől függ, ezek leginkább a zsenge kukorica, csicseriborsó, árpa, savanyú káposzta, répa és édeskömény.
A halászhálóból egyenesen a grillre. Horvátország ezért is olyan csodálatos. A tenger gyümölcseivel itt nem lehet melléfogni. Friss, helyi, ízletes.
Egy egyszerű étel, mely ellenállhatatlan íz világgal rendelkezik. A part menti sekély, sziklás mélység biztosítja a gazdag tintahalfogást, amely különleges helyet képvisel a hagyományos isztriai konyhában. A fekete tintahal rizottót minden tenger gyümölcse rajongónak meg kell kóstolnia ha Horvátországban jár.
Az olasz hatás legjobb példája a házi készítésű tészta. A legismertebbek a fuži, pasutice és tagliatelle, valamint a burgonyából készült hagyományos gombóc, amit gnocchi néven ismerünk. Az ilyen tészta különösen finom, ha különböző házi készítésű mártással párosul, legelterjedtebbek közé tartozik a paradicsomos, hagymás, zöldfűszeres és húsos - žgvacet. (A žgvacet, az isztriai pörkölt - sűrű mártásban főtt hús - leggyakoribb a csirke žgvacet, valamint a vadhúsos žgvacet.)
A fuži: kis csövekké tekert apró vékony tésztadarabkák. A pennéhez hasonló.
A fritaja tojásból, és tetszés szerinti további hozzávalók - melyek íze meghatározza az ételt- együttes sütésével készül. A hozzávaló megválasztása a szezonális kínálattól függ.